Besøg fra New Zealand og England

Besøg fra New Zealand og England

Besøg fra New Zealand og England

Besøg fra New Zealand og England

Tirsdag den 27. september 2016 var godt 200 skoleledere og faglige ledere fra Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommune samlet til skoleledelsesseminar på Langelinie Pavillonen i København. Temaet var ledelse af den synligt lærende skole.

Dagens helt særlige gæster kom langvejs fra. Skoleleder Sarah Martin, souschef Chris Bradbeer og lærer Katherine Jackson fra Stonefields School i New Zealand lod sig ikke mærke med jetlag efter den lange rejse, da de dagen igennem fortalte om den utrolige læringsrejse, Stonefields School har været på, siden de første elever trådte ind ad dørene i 2011.

Elever klædes på til fremtiden

Stonefields School er verdenskendt for at arbejde målrettet med at give eleverne en dyb forståelse af at lære, og de har de sidste fem år bevist, at elever, der hele tiden ved, hvor de skal hen, hvor de er og hvad næste skridt i deres læringsproces er, klarer sig bedre, både i de nationale test og i det videre uddannelsessystem.

Teamet talte blandt om, hvor vigtigt det er at klæde børn og unge på til mødet med et fremtidigt arbejdsmarked, der stiller nye krav til kompetencer og skills, og hvor der vil være job, vi i dag endnu ikke kender til.

Filmen herunder var en del af newzealændernes præsentation og giver et indblik i de kompetencer, vores børn får brug for i fremtiden.

 

Deltagerne på seminaret blev løbende opfordret til at reflektere over forskellige statements og diskutere dem med hinanden ved bordene.

“Hvilken form for læring har eleverne brug for, så de bliver klædt på til fremtiden - og hvilke ændringer kræver det på jeres skole?” er blot et eksempel på, hvad skoleledelserne fik vendt med hinanden på tværs af de fire kommuner.

Easy is boring

Den internationalt anerkendte foredragsholder og formidler af synlig læring, James Nottingham fra England, rundede dagen af med et inspirerende, øjenåbnende og underholdende oplæg, hvor han erklærede sig enig i newzealændernes påstand om, at eleverne bliver dygtigere og lærer mere, når vi lærer dem, HVORDAN man lærer.

“Vi skal flytte fokus fra kun at handle om, HVAD de skal lære, til at give dem strategier, så de synes det er sjovt at kaste sig over nye udfordringer, fordi de hele tiden ved, hvordan de kommer videre... SÅ bliver det først rigtig interessant for dem at gå i skole” sagde James Nottingham.

Han forklarede desuden, at eleverne ikke lærer mere af, at vi giver dem en masse valgmuligheder, for de vil oftest vælge den nemmeste vej. Vi skal derimod sikre, at de har lyst til at vælger den svære vej, fordi det er den sjoveste.

“Easy is boring, challenge is interesting!” sagde James Nottingham, og gav som eksempel, at børn, der spiller computerspil, typisk vælger en sværhedsgrad, der passer til børn ældre end dem selv, og de øver sig koncentreret og vedholdende, til de mestrer det og kan stige i niveau.

“Den motivation skal vi have ind i klasserummet,” afsluttede James Nottingham.

Chris Bradbeer
Deltagere
James Nottingham