Børn lærer også efter skole

Ifølge pædagogerne Jette Laudrup Jakobsen og Katrine Krogh Poulsen fra Trongårdsskolens SFO i Lyngby-Taarbæk Kommune er børn ikke kun lærende, når de er i skole. De lærer også i SFO’en efter skole.

Pædagogerne i SFO’en har fokus på børnenes læring og udbytte af forskellige aktiviteter, og de er vant til at samarbejde med lærerene i skolen om de 250 børn, der går i SFO’en.

- Vi har 10 års erfaring med at se børnene på tværs af undervisning og fritid, siger Jette Laudrup Jakobsen og fortsætter:

- Det er jo de sammen børn, og når vi som pædagoger og lærere først indgår i hinandens miljøer, falder det helt naturligt.

De små historier fra hverdagen med børnene er i centrum, og det er motiverende, synes Katrine Krogh Poulsen:

- Vi kan alle fortælle historier om, hvad børnene får ud af vores aktiviteter, siger hun og forklarer, at det giver stor anerkendelse og tilfredshed at videndele og diskutere praksis.

Trongard1200 05Jette Laudrup Jakobsen og Katrine Krogh Poulsen

Mere end bare leg

For nylig deltog pædagogerne i temaet ”Den synligt lærende elev – det synligt lærende barn”, hvor de interviewede børnene i SFO’en om Udeliv, Sport & Krop og Krea.

Børnenes svar vidnede om, at de oplever SFO’en som andet og mere end et sted, hvor de ”bare” leger og slapper af.

Herunder følger et par eksempler på børnenes udtalelser:

”Når det bliver svært, prøver jeg mig frem og ser, om jeg kan finde fejlen”

”Jeg lærer ved at se på de andre”

”Jeg bliver bevidst om min læring, når jeg bliver bedre til at ramme bolden i bordtennis”

”Mine venner ser, at jeg lærer, når de siger, jeg er blevet god”.

Interviewene gav altså et billede af en børnegruppe, der oplever SFO'en som inspirerende, udfordrende og bekræftende.

Forældrenes rolle

Jette Laudrup Jakobsen og Katrine Krogh Poulsen opfordrer forældrene til at tale med deres børn om den læring, de oplever i SFO’en.

- For nogle børn er det måske ikke så sjovt at blive spurgt om skolefag hele tiden, men mere interessant at fortælle om, at man kan komme højere op i træet, løbe hurtigere, har hjulpet en kammerat, eller har lært at tænde bål, siger Jette Laudrup Jakobsen.

En synligt lærende skole

Pædagogerne i SFO’en på Trongårdsskolen er vant til at arbejde metodisk, blandt andet med metoderne Aktionslæring og Systematisk analyse af læringsmiljøer.

- Det spændende nye i 4kommunesamarbejdet er, at vi er sammen med de andre SFO’er og skoler både i Lyngby-Taarbæk og de tre andre kommuner. Vi har mulighed for at blive inspireret af de andres gode ideer og omvendt, siger Katrine Krogh Poulsen.

Hun og Jette Laudrup Jakobsen håber, at Trongårdsskolen langsomt men sikkert bliver en synligt lærende skole, både i SFO, undervisning og hos ledelsen.

- Ikke for vores skyld, men fordi vi kan se, hvor meget det betyder for børnene at lære noget nyt og få anderkendelse for det.

Trongårdsskolens SFO
Børnene leger med tal